Mukulatietoutta – North Carolina Sweet Potatoes

Viljely ja sadonkorjuu

Viljely

Pohjois-Carolinan bataatin kasvattajat istuttavat toukokuun puolesta välistä kesäkuun loppuun tuhansia nuoria kasveja riveihin. Kasvit kasvavat ja kukoistavat lämpimien kesäkuukausien ajan. Ne tekevät maahan pitkiä rönsyjä ja maan alle oransseja, pitkulaisia juurimukuloita.

Sadonkorjuu käsityönä

Sadonkorjuu alkaa syyskuun alkupuolella. Maanviljelijä niittää kasvin maanpinnan päällä olevat osat ennen bataattien nostamista. Bataatilla on ohut kuori. Jotta bataatin kuorta ei vahingoiteta poimivat poimijat bataatit varoen ämpäriin, josta bataatit siirretään myöhemmin puisiin laatikoihin.

12 kuukauden sesonki

Vain viidennes sadonkorjuusta päätyy suoraan markkinoille. Loput varastoidaan suuriin puulaatikoihin ilmastoituihin varastoihin. Näin bataatin laatu säilyy ja niitä voidaan säilyttää jopa 12 kuukauden ajan ilman että niiden maku tai koostumus kärsii. Näin bataatit ovat saatavilla läpi koko vuoden.

North Carolina Sweet Potatoes

Bataattivinkkejä

Kuinka valitsen bataatin?

Valitse kiinteä ja tasaisin tumman oranssi mukula. Ne ovat ravintoarvoltaan parhaita ja ihanan makeita.

Kuinka säilytän bataattia?

Älä säilytä jääkaapissa! Aurinkoisen etelän makeat mukulat eivät pidä kylmästä. Ne muuttuvat koviksi ja keskeltä jäykiksi.

Säilytä bataatteja viileässä ja kuivassa paikassa. Kellari sopii erityisen hyvin.

North Carolina Sweet Potatoes

Tiesitkö tämän?

  • Maukkaimmillaan bataatit ovat kun käytät ne yhden tai kahden viikon kuluessa ostamisesta.
  • Pese bataatti kylmällä vedellä välttääksesi ruskeita värjäymiä leikatessasi.
  • Bataatin ainesosat säilyvät kokonaisuudessaan, kun keität bataatin kuorimattomana.
  • Keitetyt bataatit voidaan pakastaa. Kääri kuorimattomat bataatit yksitellen alumiinifolioon ja pussita ennen pakastamista.

Helppo valmistaa

Bataatti sopii yhteen miltei kaiken kanssa. Se voidaan yhdistää porsaaseen, kanaan, kalkkunaan, nautaan, lampaaseen ja muihin lihoihin. Se sopii erinomaisesti patoihin, keittoihin ja salaatteihin. Se kruunaa leivät, kakut, tortut ja jopa vanukkaat. Ja toisin kuin paikallinen peruna, on bataatti hyväksi terveydelle!

Makea mukula sopii erityisen hyvin näiden kanssa: appelsiinimehu ja raastettu appelsiinin kuori, rommi, bourbon, inkivääri, ruskea sokeri, siirappi, rusinat, pekaanipähkinät ja korintit.

North Carolina Sweet Potatoes

Paistaminen

Pistele kokonaista bataattia useita kertoja haarukalla ja paista uunissa 200° - 220° C, kunnes bataatti on pehmennyt.

Höyryttäminen

Aseta kuorimattomat ja kokonaiset bataatit höyrytyskoriin ja höyrytä 40 - 50 minuuttia. Kuoritut ja kuutioidut bataatit kypsyvät noin 30 minuutissa.

Keittäminen

Keitä koosta riippuen kokonaisia, kuorittuja bataatteja 35 - 45 minuuttia suolavedessä.

Mikroaaltouuni

Pistele kokonaisia, kuorimattomia bataatteja useita kertoja haarukalla ja paista mikroaaltouunissa suurimmalla teholla neljästä kuuteen minuuttia.

Uppopaisto

Keitä bataatteja 10 minuuttia, kuori ja viipaloi. Uppopaista kuumassa öljyssä kullankeltaisiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Raakaruoka

Leikkaa bataatti tikuiksi ja dippaa omenasoseeseen tai jugurttidippiin.