, Bataattipiirakka karpalokiilteellä – Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Bataattipiirakka karpalokiilteellä

70 g kylmää voita
200 g jauhoja
suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
600 g bataatteja Yhdysvalloista
1 tl kanelia
1 ripaus muskottipähkinää
1 ripaus jauhettua neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl vaniljauutetta
1 ripaus jauhettua maustepippuria
4 munaa (M-koko)
3 liivatelehteä
1,5 dl karpalomehua
40 g kuivattuja karpaloita Yhdysvalloista
tomusokeria tomuttamiseen
Lisäksi:
Jauhoja työtasolle
Rasvaa ja jauhoja vuokaa varten
Kuivia herneitä esipaistamiseen
piirakkavuoka (Ø 25 cm)
tuorekelmua
leivinpaperia
tarvittaessa alumiinifoliota

Valmistus:

  1. Kuutioi voi. Sekoita nopeasti jauhojen, 1/2 tl suolan ja leivinjauheen kanssa yhteen. Lisää 0,5 dl kylmää vettä. Jos taikina on liian kuiva, lisää vielä 1 – 2 rkl kylmää vettä. Tee taikinasta pallo. Kääri tuorekelmuun ja anna levätä viileässä n. 1 tunti.
  2. Tällä välin kuori, pese ja paloittele bataatit. Keitä suolavedessä n. 20 minuuttia, sitten valuta ja anna jäähtyä.
  3. Kauli taikina jauholla tomutetulla työtasolla pyöreäksi (n. 32 cm Ø). Asettele voideltuun, jauhotettuun piirakkavuokaan (n. 25 cm Ø). Paina taikinan reuna peukalolla ja etusormella n. 2 cm:n välein siten, että syntyy kaunis kuvio. Aseta leivinpaperi taikinan päälle. Täytä kuivilla herneillä. Esipaista esilämmitetyssä uunissa (sähköuuni: 200 °C:ssa / kiertoilma: 175 °C:ssa / kaasu: katso valmistaja) toisella tasolla alhaalta päin n. 20 minuuttia.
  4. Tällä välin soseuta bataatit, kaneli, muskottipähkinä, neilikka, 2 tl suolaa, inkivääri, vaniljauute, maustepippuri ja munat. Ota taikinapohja uunista. Poista leivinpaperi ja kuivaherneet. Täytä bataattiseos pohjan päälle ja paista samassa lämpötilassa vielä n. 50 minuuttia. Peitä tarvittaessa n. 40 minuutin paistoajan kuluttua alumiinifoliolla. Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä kakkuritilällä.
  5. Anna liivatteiden pehmetä kylmässä vedessä. Kuumenna karpalomehu pienessä kattilassa. Purista vesi liivatteesta ja liuota kuumaan mehuun. Lisää kuivatut karpalot ja levitä piirakan päälle. Anna levätä viileässä n. 30 minuuttia. Tomuta bataattipiirakka tomusokerilla.

Valmistusaika: n. 2 tunti, ilman odotusaikaa n. 2 1/2 tunti

Energiaa:
200 kcal/ 840 kJ
Proteiinia:
5 g
Rasvaa:
7 g
Hiilihydraatteja:
29 g
Diese Webseite nutzt Google Analytics. Möchtest du nicht weiter getrackt werden, Klicke hier.